Sedih aku tengok sikap artis kita

Assalamualaikum..Salam 1Malaysia :)

Malam tadi berakhir lah sudah konsert Super Junior M di Putrajaya sempena Hari Belia Negara. Alhamdulilah aku dengar cerita semuanya berjalan dengan lancar. ELFs pun banyak yang menghadirkan diri bagi menyokong mereka.Dan aku dengar cerita yang Super Junior M banyak cakap melayu eh? whoa~
Ada fans tanya Kyuhyun which one he love more.. GAMING or FANS ? Then kyuhyun jawab : 'TA TAYAH TANYA of course fans'.Sebenarnya dia cuba cakap'TAK PAYAH TANYA' haha, omg ! sumpah kiut. Kyuhyun-ahh~ Sapa yg ajar cakap word tu? haha, Pastu Eunhyuk pun ada cakap melayu.. dia cakap 'SAYA CINTA PADAMU'. Dan semua ahli SJ-M cakap ' SAYANG' ! haha, i love u too oppa >.<
Last sekali Sungmin cakap 'SAYANG SAYANG MALAYSIA' haha, maybe dia nak cakap 'SAYA SAYANG MALAYSIA' kot tapi dia tercakap SAYANG dua kali.. Tak apa lah oppa, apa-apa pun korang tetap kiut . Terima kasih banyak-banyak sebab sudi datang kat Malaysia banyak kali.Datang la lagi k? Dan korang pun dah janji yang akan ada ss4 kat Malaysia tahun depan. Jumpa tahun depan lah k? hehe

Okay, cukuplah dengar cerita baik sekarang ini aku nak cerita yang tak baik pula. Ni tentang artis negara kita.
Kepada ELFs yang pergi konsert malam tadi mungkin belum tahu kes ni sebab dorang penat kot balik-balik terus tidur lena, yela sebab baru aja jumpa dengan artis kegemaran kan sapa tak gembira? So, kepada aku yang tak dapat pergi hanya menunggu update di laman sosial Facebook dan Twitter aja. Sudah cukup sakit hati dengan satu siaran tv ni sebab janji nak tunjuk konsert malam tadi kat tv tapi tak tahu kenapa tiba-tiba tak ada. Punyalah tunggu update pasal SJ-M tiba-tiba aku dapat update pasal artis kita ni mengamuk kat Twitter.
Siap guna kata-kata kasar lagi . Memang angin satu badan la aku baca statement dia tu. Nak tau apa yang dorang cakap? Mari baca ini :

Artis wanita yang tulis ni :
  • Kelazzzz Kementerian Belia dan Sukan. Hari Belia Negara Malaysia, Artiste Korea Perform!! syabas KBS!!!
  • one day they will respect MALAYSIAN more!! The day will come..
  •  that y i xnak buat event tu.dah lah budget dibawah piawaian.. tak tau lah.kita dah merdeka but still dijajah. i know how u feel
  • Let me explain.. i tak Anty KPOP. tp sama2 terasa bila Artiste Malaysia di double standart di Putrajaya
  • tak kisah jugak nak bawa sapa perform di Malaysia sbb kita semua flexible. tp Jgn lah anak watan di tolak kiri dan kanan..
  • dan malas lah nak ambil tau sangat... ermmm kalau Black eye peace ke beyonce ke rihana dtg kan best :) peace KPOP lover!!! jgn marah2 xbaik
  • whatever lah!!! as a human we have The right to say what we want.. if u like it follower.if not just unfollow.. simple rules..peace no war!
Artis berkumpulan lelaki 1 :
  • Ramai nye makhluk tuhan!!mamat2,minah2 korea ni!mcm2 brg da kt dlm ni!arigatok!
  • Npe xde yg mcm muka pelakon2 korea kt tv tu?semua mcm.. Hhhhhh aaaaa mmmmm pppp eeee hhhhh......
  • Bodoh la!lebih2 kan artis korea!puk***********!!!smpai toilet pun x le guna!
  • Nmpaknye ade org MALAYSIA x sedar diri!kat mana drg d lahir kan!maksud aku bukan nk kutuk kPop!mslhnye npe penganjur wt artis MALAYSIA cmni?
Musician lelaki :
  • Bilik rehat yang tulis local artist room ni penuh ngan penari korea, apa kes?
  • Pastu koreans ni suma tengok muka tak puas hati... Lempang nak?
  • Ni apa kes? Nak kencing tapi tak boleh pakai toilet sebab tu toilet super junior... Aku nak kencing kat muka super junior boleh?
  • Ok habis first set... Super junior star pukul 10 start ye... Skang sengal beramai2... Saya ada lagi lepas korea ni bersama artis lain
  • Skang kami malaysians dihalau pulang ke negara asal... Backstage semua milik kerajaan korea.. Tulah korang dok agung2kan artis luar sangat..
  • Rabak dah ni.... Hurm... Ada lagi 12 lagu pas super junior, pas tu kristal n hujan... Rabak.
  • Gi mampos sama kau!! Kau tak tau kitorang kena layan camner toksah bising.. Aku pun pernah perform ngan org negara lain xde mcm suju kau tu
  • Kalau dah salah tu, salah jugak... Suju yang personally request kitorang blah masa dia datang... Toilet tu pun dtg dr suju..
  • Kitorang bukan nak berlagak diva tapi sebagai manusia, apa perasaan anda bila toilet takleh guna??
  • Hei aku tak against spesifik negara, tapi bila org luar nak halang aku nak buat nature's call, aku marah.. Aku bukan artis, aku musician..
  • Nak kencing kat negara sendiri pun tak boleh??? Itu masalahnya!!! Korang pikirlah sampai lebam!!!

Haa.. Korang semua bacalah sendiri. Ni la attitude artis kita. Ni semua aku copy and paste je dari laman sosial twitter mereka. Aku tak ada tokok tambah sepatah perkataan pun. Tengok la betapa kasarnya mereka? Yang dorang biadap sangat kenapa? Tahu la korang tengah bengang tapi boleh tak jaga pertuturan korang tu? Fikirlah yang korang tu ARTIS. Sepatutnya ARTIS kena tunjukkan sikap yang positif kepada peminat dan orang lain. Korang bengang pasal kes Jamban, janganlah nak salah SJ-M. Salahkan manager la. Aku tak percaya yang ko cakap suju sendiri yang suruh ko blah tak boleh guna tandas. Nampak sangat tak matang. Lagipun bukan kami [ELFs] yang buat permintaan suruh SJ-M datang,salahkan pihak penganjur la. Lagipun SJ-M artis jemputan mestilah kena bagi layanan VIP, kenapa? korang tak penah dapat layanan VIP ke? kesian..
Hey, korang ni tak la famous mana pun tapi berlagak mak ai.. Mengalahkan orang famous.Even Dato Siti NurHaliza yang famous tu pun minat Kpop. Ni bukan aku nak agungkan sangat artis korea tapi aku tak penah pun dengar artis korea kutuk artis negara lain.Aku tengok artis negara luar pun dapat bekerjasama sesama sendiri tapi kenapa tidak artis kita?Menghina artis korea lagi ada la.

Yang aku tak tahan tu dia cakap nak kencing kat muka super junior. Itu dah terlalu tersangat terlebih kurang ajar tahu tak? Mana adab korang? aku faham macam mana perasaan korang nak pergi buang air tapi terbantut,tapi pergi la guna jamban lain. Korang sendiri cakap yang tu jamban suju dah tu yang korang sibuk nak guna apahal? Tak dapat guna nak meradang la?tanya pihak pengurusan la not suju !

Dah la malas aku nak berceloteh panjang, tapi aku ada pesanan buat artis-artis malaysia ni ye.
Kami tak pernah meremeh-remehkan artis kita. Kami pun ada support artis kita juga,tapi aku sedih sebab ko buat tanggapan macam tu. Sebabkan korang nama artis malaysia buruk tahu tak?
Aku terus hilang respect kat korang dan aku lebih respect artis korea. Atlease artis korea respect fans dia, korang ada? macam mana industri muzik kita nak maju?
Cermin dulu diri sebelum nak dengki dengan super junior. Tanya diri korang tu apa yang kurang . Super Junior is more way better than you la ! 

p/s Jangan pula korang santau super junior pula ye? >.<
      Minta maaf kalau terasa, ini bukan kutuk tapi sekadar teguran, sesungguhnya teguran itulah yang
      membuat kita ingin berusaha dengan lebih gigih lagi. 
      Kalau di fikirkan kalau SJ-M tak di jemput mesti tak ramai orang datang macam malam 
      tadi kan?haha SUPER JUNIOR TAI WAN MEI !!!!
      Sekian.

Apa Pendapat Korang? Cer cite cer cite ツ

49 buah strawberry:

neversay06_E.L.F said...

nice done!!!I baru balik dari hbn malam tady and sampai umah pagi nie. lepas beratur untuk 1o jam baru nampak sjm. huhu tapi berbaloi <333 tyapi serious kurang ajar artis melayu nie, mane adab sopan????? seriously they really pathetic seeking for attention by doing this low class act.

Ieta Madzid said...

ouh yeke? bestnyer u dpt pegi kan.. sy xpegi pun T_T
tula.. mmg ksian pun, sdih dgn sikap dorg. sangat2 la kurang ajar.. mmg berbaloi pun i sy minat kpop dr minat dorg tu..

asma'vampire said...

salam, mintak share boleh? thanks :)

Ieta Madzid said...

boleh.. thanks sbb sudi share :)

syafienaz said...

btul..artis kita sndri yg malu kan negara sndri... pe ke jadah ttbe g kutuk sj kat laman sosial..sial tol...

miraminho said...

bleh ckp sikit....sape tuan kpd blog nie..?nk tanye skit ttg suju...

SujuDieHardFan Kkochip said...

diorg mmg nak cri psal ngan ELF la tweet mcm tu...
tu naseb bek tweet dlm bm so just malaysian ELF je yg pham.. kalo gune b.i. kompem sume elf hentam die... x syg karier la diog nie...
mroskkn imej negara btul la... rase nak cri je diorg skrang gak... tak tenyeh mlut diorg n nak pthkn tgn diorg sbb tuleh mcm tu....

Ieta Madzid said...

@miraminho saya punya blog.. nk tnye ape?

shiNN said...

mtk share bgi tau kat sume chingu i ek.. ^^
p/s: sbb tu i x dgr n minat artis msia ni...attitude campak ke laut...

Ieta Madzid said...

ok >.<
btul2.. bgs kita sokong kpop lgi bgus.

purplereignable said...

SUKANYAAAAAAAA SAPA YG TULIS NI!!!!!!
diorg mmg nk cari psal dgn ELF...
korg xtahu ape yg ELF boleh buat...jgn smpi menyesal sudah wt statement tu!!!
untk pengetahuan makluk tuhan yg ckp "kita dh merdeka but still dijajah" yg sebenarnya mentaliti & sikap kau tu yg msih dijajah!!!
SUJU mmg layak dilyn mcm tu..diorg dh jual berjuta-juta album worldwide!!!kau??berape kau dh jual??

~Saya Buncit~ said...

ni sume gara-gara dorang tak dapat guna jamban and dihalau apa segala eh? bagus jugak dorang dapat layanan macam tu. biar artis malaysia ni tau mana level dorang. mintak izin nak share ye. :)

Ieta Madzid said...

@purplereignable nmpk sgt dorg jles.. huhu
@~Saya Buncit~ tau xpe.. suju is more better than them.. ok, share la :D

Ainim SuJu said...

sokong 100%.. agaknye dorg tingin nk rasa guna toilet SJ kot tu yg nk masuk toilet tu..dorg mnipu kata toilet jauh..terang2 aku aku lalu kat backstage ada 6toilet yg dkt ngan stage..lari 2 minit pun sampai..kes toilet jd cam isu negara plak..

ASujuLover said...

kne repot pm nih!mulut azwan ali lg cam taik

Nur Fajariah said...

hai...saya stuju ngan anda.love suju forever...=)

Afie said...

terbaik la...2nd blog yg tulis...bagus2..biar2...biar news ni tersebar..

farhanamad said...

trus berkurang respect+minat kt local artists
kpop lover forever ya chingu2!! ;)

debbie ang 대비 said...

Bagi saya nama twitter dia!!!!! Please

Hime said...

bertambah tak suka ngn local artis ni..tah pape..publisiti murahan..konon patriotik la kan..blah la

goodgirlgee said...

ita,nk share ok?i'll credit you,kamsa!:D
sangat nk tahu siapakah artis2 ni spaya mreka trmasuk dlm my blacklist artis.

zetty [13] said...

ada aku kisah ko xleh ke toilet..
pandai2 arr cari toilet len
sedar la korang x sepemes super junior
dorang mmg layak dpt toilet sndiri sbb satu cncert berapa juta bilion rm dorg dapat
korang ntah2 rm20 ribu pun x lepas
bising jer lebih

nur afiqah amir azhar said...

em , kak nak tanya ELF tu apa ?

Amira Hasni said...

TERIMA KASIH LA BANYAK2 FOR THIS POST.
memang melampau some of artis2 tempatan kita nih.

betul, bukan kita nak mengagung-agungkan artis luar negara tapi tengok je la perangai artis tempatan kita nih.
management itself yg patut di-blame kan, takde kena mengena langsung dengan SJM.
memalukan negara sendiri tau tak dengan attitude diaorang yg entah kemana tu.

macam mana nak maju muzik tempatan kalau perangai macam nih weyh. takde sape pun nk support korang!

PM sendiri pun minat lagu Wonder Girls, apa nak cakap~

~tim~ said...

tula belaja tanak pandai2...konon nk buat bisnes masing2..marketing strategy pon tak tahu..kate nk achieve sejuta belia.mestila dorg dah survey, sape artis yg bole dorg bwk ntok tarik sejuta belia.dan artis ni bukannye boleh attract melayu je, even 1 malaysia.fikirla sikit.ingtkan takde artis melayu yg perform sbb tu kecoh sgt tp tu ade je kristal n hujan perform..ke sy yg salah faham akan statement si musician lelaki tu?

cahaya duniaku said...

mmg melampau....sy pn ade kat situ mlm tu.....backstage bnyak je kemah....toilet pn bnyak....kemah tu kosong je pn,takde org....nape nk kate pnuh pnari korea???bkn ke pnari cume 2 org je?tu pn mase henry yg nyanyi.....sy g toilet pn tak smpi 5minit da smpi....nmpak sgt menipunye......agak2 la wwoooooiiii!!!!!!!!klu da tak famous tu..tak payah la nk hentam org...lgpun klu takde SUJU M,ingat ktorg ni nk ke dtg tgk cnsert tu?lg pn dlm akhbar pn ade tulis,MINI KONSERT SUPER JUNIOR M...bukan nye konsert hari belia...yg atis 2 ekor tu tak terlibat tu pn nk sibuk2...tu si bintang segera tu..da la takde album,tak glamour,pastu nk kate bayaran tak ikut piawaian....ckp je la yg sebenarnye ko tu tak di undang!!!!stupid!!!

Ieta Madzid said...

Mula2 skali ieta nk ucapkan trima ksh sbb korg smua sudi baca entri ni. Bkn apa, bengang gila la tgk dorg maki2 favourite idol ieta. Ieta tak pnh maki dorg pun b4 ni yg dorg nk cr psl knpa? Pastu nk slhkan SJM psl toilet, mengarut je.. tau la dorg bengang sbb dorg xde fans yg rmai mcm sj..

@ nur afiqah amir azhar : ELF tu bermaksud EverLastingFriends , tu nma gelaran fans super junior :)

cahaya duniaku said...

ape yg artis tu ckp mmg tak logik.....sape yg g konsert tu mesti nmpak tmpat tu mcm mane....kite ELF bukn bodoh n buta mcm diorg tu.....WE KNOW OUR SUJU....SUJU tak mcm tu......da brape kali SUJU dtg sini,tak pnah pn ade cite2 mcm ni.....diorg ni marah sbb yg g n dpn stage tu sume fan SUJU n tak jerit2 name diorg mase diorg perform.....HASAD DENGKI LEBIH TU!!!!!!

Gemmii Bii said...

Artis -artis mane nie ?
Artis melayu mane ni yg x malu ?
Kalau dah lagu x leh nak pakai , respect je lah lagu org lain ke ?

alibi said...

ape ni??..nak ckp, nak kutuk, ckpla lek lok..mcm mane la negara nak maju..adab berckp pun tak de.haih~..malu org melayu je weh~~..artis mane ni??

Cik Ladies said...

ceh.. dah orang tak suka korang yang berbakat tu. pegi la muhasabah diri untuk betulkan bakat korang yang terpendam tu,kan? grrr! sebok nak marah orang korea.. diorang tu memang berbakat..
Hormat la kat tetamu luar,tak belaja adab kot korang niey.. ce mintak baik-baik nak tumpang gune tandas.. mana tau kot kot suju yang baik tu bagi kot.. =P Peace No War.!

cika said...

hm.. salah penganjur xpasai2 aq nye suju kne marah.. klu saya jadi artis msia pun, saya pun xpuas hati jugak.. tapi bila kita xpuas hati, kite ada jalan2 yang sesuai untuk bagitw pihak penganjur.. lagipun yang penganjurnya pun dari kerajaan kite.. mesti ada reason kenapa dieorang ajak suju m.. maybe sbb dierong muda dan berjaya.. xbrapa elok la artis kite nak menyumpah2 camtu. dieorng dijemput mesti sbb mrk tu role model belia. tapi, perangai dieorg amat menyecewakan.. nasihat kat smua elf2, biar je dierong. toksah dilayan.. nanti klu elf ikot jugak, kte akn dilabel 'jahat'..

r.i.n.a said...

all the artist jealous coz fans came for suju n not for them..haha

guess they must b damn jealous!!!
ELF forever!!!

GoOd GiRls said...

betul apa yg awak ckap tu......bak kata p.ramlee "sampai bila nak maju???"...lgipun artis malaysia mmng tak menghargai peminat....sombong memanjang jak...asal ada wartawan baru nak layan....klu tak ada kamera dripada pihak majalah atau apa-apa saja yg menaikkan nama dorang brulah nak layan peminat bagai nak rak......tak guna nak mengutuk klu salah sendiri pun tak tahu,...

jacqiline said...

hmmm... kanye works well with jyj... and jyj still have concerts and showcase or stuffs overseas... jyj is from korean my fav korean boyband...not to forget my dbsk too... i know how well behaved those artist are.. i use to like malaysian artist once but i got really dissapointed with a "JOKER" in the film industry who thinks he's hella famous... from that instant i hate those typical malaysian artist.. my statement does not applies to all artist but to most.. siti jaclyn victor and a few more i still respect em...

jacqiline said...

i totally agree with the owner of this blog...:)...

:: s c h a | VAMP :: said...

yeahhh~! i have no respesct to THIS local artist anymore ! sedangkan DIVA kita DATO SITI , respect artist luar and minat KPOP . diorang ?! ahhh ~ belagak bagus. owhh~ "famous" sangat dah la tu kot . =="

i wanna share this to my blog boleh ? :)

Ieta Madzid said...

haha, boleh :)

cdahae said...

jahat...we will protect suju till the end...guy follow me in blog...^^

zue92989 said...

mmng suppet u!!ELF forever!!b strong ELF!!thank god skarang da lega skit..td mmng baran gile!!!mcm nk amk mnkuk tndas n bling kt diorng!!psl tndas pn nk bsing!!imagine~i bling tndas kt diorng!!nah nk sgt tndaskn..i bgi mngkuk tndas..nnti ade show p la tnam kt mne2..da abes,cabut n cuci, then buat yg sme kt show lain..ok!!haha~ok x??

Nazri said...

kalau la ustaz,penceramah agama di jemput dtg berceramah tentu lagi best di hari belia tu...

Korean girl said...

nak share bley?

ⓔⓜⓞⓛⓨⓝⓐ said...

Me rasa terKILAN dgn artis ngra kita nih.. ESP yg BASH kpop.. sy thu sapa yg BASH tuu...tp xpalaa.. bukan nk ngata but.. sbg Fans I mean us (ELFs) mmg rasa BENGANG bila local artis kita ckp cam ya... kan ARTIS ni..I mean CELEBRITIES symbolize sapa kita.. bgaimna maju nya kita dlm industri hiburan. But abt this??? Bleh buat me malu dgn artis kita.. until nk mintak maaf ngan fans (non- malaysian).. on our BEHALF... da ada rasa SERBA SALAH + MALU tok.. -_- . .
anyway, hope this WOULDN'T HAPPEN anymore...pls... xmo lagi...

p/s : Jgn smpi someday, local artis buat perf kt OVERSEA.. kena BASH blik cmya.. well QISAS tetap t'jd.. who knows aite..?

min said...

nak share boleh?
boleh gtaw x artis mna yg tulis mcm tue??
just nk taw ja....

Ieta Madzid said...

kpd sesiapa yg nk share silakan shja. Tapi please jgn guna kata2 kasar k? bukan apa, sebenarnya dh mls nk pjgkan hal ni sbb elfs luar dh pun tau hal ni.. so, kita kna jga nama baik m'sia dan M-ELF :)

SJ foRevEr said...

biar la artis korea nk perform.....suare diaorg best.....diaorg pandai menari....bukan mcm artis malaysia....suara dah la x sedap...banyak guna bantuan komputer plak tu...menari punye lah x reti....buat malu je....

NurulNasuha said...

tuan blog, mntk nk share post ni boleh?

nur chenta said...

ieta...akk lum ade mse free nk update blog akk...t klu akk free...nk copy leh x?share kt blog akk...akk crdt ieta la...hehe^^

Kyura Fyra said...

wah bestnya kalo saya dkt sna.....psl kes artis malaysia,.....OH MY GOD~!TRUK BTUL.....x boleh ke gi tnds yang len????kn banyak lgi???ke?lgi pun,SJ kan artis antarabangsa,SO???bgi lah hormat sikit,,,n boleh x sya share post awk...????btw,tq 4 share it

Post a Comment

Kamsahamnida ! Sebelum pergi komen la dulu pasal entri ini :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...